Brænde

Her kan du læse om de forskellige træsorters brændeværdi.

Generelt om brændeværdier:

En træsorts brændeværdi opgøres i energiudbytte per rummeter (volumen) og per kilo (vægt). For at opnå det bedste resultat skal brændet have en restfugtighed på under 20%. En restfugtighed på 30% sænker brændeværdien med hele 9%.

Ask: Ask har ligesom eg og bøg en meget høj brændeværdi. Asken er dog relativ svær at kløve, og anvendes derfor i mindre udstrækning til brænde. Asketræ en meget hård og ædel træsort.

Tørretid: 2 år.        Brændværdi:    2100 kWh/rm og 4,2 kWh/kg.

 

Ahorn:   Ahorn, ær og lønne-familien er en meget alsidig træsort. Anvendt til møbelproduktion, men mindre anvendt til brænde.

Tørretid: 2 år         Brændværdi: 1900 kwh/rm og 4,1 kWh/kg.

 

Birk:   Birk anvendes ofte i den åbne pejs eftersom det ikke slår så mange gnister (tørt brænde). Birken er en smuk træsort, pynter med sin hvide bark i brændekurven. Birken brænder med flotte, blålige flammer og dufter dejligt. Birken har volumenmæssigt ca. 85 % mindre varmeværdi end bøg. Ser man på vægten er det 105 %.

Tørretid: 1,5 år.      Brændeværdi: 1900 kWh/rm og 4,3 kWh/kg.

 

Bøg:  En efterspurgt træsort til opvarmning med brænde. Bøg har gode brændegenskaber, er let at opbevare og anvende. Ideel til kaminen eller den åbne pejs.

Tørretid: ca. 2 år    Brændværdi: 2200 kWh/rm 4,1 kWh/kg. 1 rm modsvarer ca. 210 l fyrringsolie.

 

Douglasgran:  Som alt andet nåletræ, slår Douglasgranen gnister når det brændes. Det er harepiks lommer i træet der koger og eksploderer med et puf. Derfor er nåletræ bedst egnet til afbrænding i en brændeovn. Det brænder let og er nemt at kløve. Godt til optændning.

Tørretid: 1 år.         Brændværdi: 1700 kWh/rm 4,4 kWh/kg.

 

Eg: Rigtig god træsort til brænde. Eg har en forholdsvis lang tørretid pga. den store mængde garvesyre i træet. Egen er kompakt og det kræver høje temperaturer at brænde træet, hvilke kun opnås når veddet er tørt. Eg kræver mere ilt ved forbrænding en f.eks. bøg. Så i ovn skal luftregulatoren åbnes en anelse mere.

Tørretid: 2,5 til 3 år  Brændværdi: 2100 kWh/rm 4,2 kWh/kg.

 

El: El er et løvtræ og har den laveste brændværdi af løvtræerne. Fersk el brænder relativt godt, men er ikke at anbefale. 

Tørretid: 1,5 år.    Brændværdi:  1500 kWh/rm og 4,1 kWh/kg.

Fyrretræ:  Præcis som alt andet nåletræ, slår det gnister når det brændes. Harepiks lommer i træet koger, eksploderer med et puf og sprutter. Derfor er nåletræ bedst egnet til afbrænding i en brændeovn. Det brænder let og er nemt at kløve. Godt til optænding.

Tørretid: 1 år.       Brændværdi: 1700 kWh/rm 4,4 kWh/kg.

Herunder også lærk, ædelgran, rødgran, juletræer og andre gransorter.

Pil: De fleste arter vokser meget hurtigt og det er ikke usædvanligt at de kan vokse 1,5 til 2 meter i højden per år. Pil er ikke en træsort der er almindelig som brænde. Men med tanke på den hurtige vækst er den tænkbar til energiskovdyrkning i fremtiden. Pil er meget svær at flække, det trævler i stedet for, og er ikke besværet værd.

Tørretid: 1 år.     Brændværdi:  1400 kWh/rm og 4,1 kWh/kg.

Kontakt os for gratis tilbud eller rådgivning på træfældning og træbeskæring